Kardinál Tomko bol vzorom modlitby a jednoduchosti, vraví sr. Irena

Kardinál Tomko bol vzorom modlitby a jednoduchosti, vraví sr. Irena
17. augusta 2022 andreas

S kardinálom Jozefom Tomkom prežili rehoľné sestry nielen službu, ale aj komunitu. Ako novinárom po ceste do Ríma povedala sestra M. Irena Alžbeta Kopanicová, ktorá pôsobila 12 rokov v byte kardinála a pomáhala mu, otec kardinál bol pre sestry vzorom modlitby, jednoduchosti a zároveň bol veľmi vzdelaný. Bol to podľa nej kultúrny človek.

„Horelo mu srdce pre Slovensko, ale aj pre misie. Vždy myslel na Slovákov, ako zlepšiť život na Slovensku, ako nás dostať vyššie a bližšie k Pánu Bohu,” zdôraznila pred rozlúčkou vo Vatikáne.

Pri pôsobení kardinála Tomka sestry cítili, že Cirkev je univerzálna. „Cítili sme, že Cirkev má množstvo farieb a chutí. Množstvo spôsobov ako sa prežíva viera a slávi liturgia. Cirkev nie je len európska, alebo slovenská, ale univerzálna. To bolo vzácne,” dodala generálna predstavená Kongregácie Milosrdných sestier sv. Vincenta – Satmárok.

Sestra M. Irena Alžbeta Kopanicová pochádza z  Ružomberka. Do Kongregácie Milosrdných sestier sv. Vincenta – Satmárok vstúpila v roku 1993. Doživotné sľuby zložila v roku 2002. Má vyštudovanú teológiu.  Pôsobila v Ružomberku, vo Vrícku, Turčianskych Tepliciach a Kežmarku. Posledné roky pôsobila v Ríme.

Kongregácia Milosrdných sestier sv. Vincenta – Satmárky, SMVS (Sorores Misericordiae a Sancto Vincentio – Satmariensium) bola založená 29. augusta 1842 satmárskym biskupom Jánom Hámom. Tento rok Kongregácia oslavuje 180 výročie založenia. Sestry pôsobia na Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine, Albánsku a v Taliansku. Generalát má sídlo na Slovensku. Sestry pracujú na rôznych typoch škôl, v sociálnej oblasti i v zdravotníctve.

Kardinála Tomka, ktorý zomrel v pondelok v Ríme, v jeho byte opatrovali Milosrdné sestry sv. Vincenta de Paul (satmárky) sr. Júlia Kolumberová a sr. Pavla Draganová.

Zdroj: TK KBS
Foto: Martin Buzna

The post Kardinál Tomko bol vzorom modlitby a jednoduchosti, vraví sr. Irena appeared first on Zasvätený život.

(Zamyslenie zo stránky zasvatenyzivot.sk.)