Svätý Otec vymenoval členov Dikastéria pre biskupov, sú medzi nimi tri ženy

Svätý Otec vymenoval členov Dikastéria pre biskupov, sú medzi nimi tri ženy
18. júla 2022 andreas

Pápež František vymenoval nových členov Dikastéria pre biskupov. Je medzi nimi osem kardinálov resp. čerstvo nominovaných kardinálov, dvaja biskupi, jeden benediktínsky opát, dve rehoľné sestry a jedna laička.

V správe (13. 07. 2022) vatikánskeho Tlačového strediska je medzi novomenovanými členmi Dikastéria pre biskupov sestra Raffaella Petriniová z Kongregácie františkánskych eucharistických sestier, pôvodom z Talianska, ktorá je vo funkcii generálnej sekretárky Governatorátu mestského štátu Vatikán. Ďalej je to saleziánka sestra Yvonne Reungoatová z Francúzska, niekdajšia generálna prestavená Kongregácie Dcér Márie Pomocnice a do tretice je to Dr. Maria Lia Zervinová, pôvodom z Argentíny, ktorá je predsedníčkou Svetovej únie ženských katolíckych organizácií.

Medzi novými členmi Dikastéria pre biskupov figurujú kardináli: Anders Arborelius OCD, biskup Štokholmu; José Advincula, arcibiskup filipínskej Manily; José Tolentino de Mendonça, archivár a knihovník Svätej rímskej cirkvi a Mario Grech, generálny sekretár Biskupskej synody.

Ďalej sú to štyria novomenovaní kardináli, ktorí si ešte len prevezmú titul:  Arthur Roche, prefekt Dikastéria pre Boží kult a disciplínu sviatostí, Lazzaro You Heung-sik, prefekt Dikastéria pre klerikov; Jean-Marc Aveline, arcibiskup Marseille a Oscar Cantoni, biskup talianskej diecézy Como.

Z radov biskupov vymenoval pápež František Mons. Dražena Kutlešu z Chorvátska, ktorý je splitsko-makarským arcibiskupom a Mons. Paula Desmonda Tigheho, sekretára niekdajšej Pápežskej rady pre kultúru. Napokon sa členom Kongregácie pre biskupov stal benediktínsky opát Donato Ogliari, ktorý je na čele Opátstva sv. Pavla za hradbami a zároveň apoštolským administrátorom Územného opátstva Montecassino.

Aktualizované: 13.7.2022, 14:20

Zdroj: Vatican News, jb
Ilustračné foto: Markéta Zelenková / Člověk a Víra

The post Svätý Otec vymenoval členov Dikastéria pre biskupov, sú medzi nimi tri ženy appeared first on Zasvätený život.

(Zamyslenie zo stránky zasvatenyzivot.sk.)