Direktorky komunít sestier saleziánok na Slovensku pomáhali na hraničných priechodoch Ukrajincom (+ video)

Direktorky komunít sestier saleziánok na Slovensku pomáhali na hraničných priechodoch Ukrajincom (+ video)
14. marca 2022 andreas

Počas víkendu sa stretli direktorky komunít sestier saleziánok na Slovensku. Tentokrát na dvoch miestach s úplne iným obsahom stretnutia, ako býva zvykom. Dokonca niektoré direktorky zostali doma vo svojich komunitách

Odpoveďou direktoriek saleziánok na situáciu, ktorú spôsobila vojna na Ukrajine je služba. „Direktorské stretnutie sme mali tentokrát v teréne na hraničných priechodoch Ubľa a Vyšné Nemecké. Niektoré z direktoriek zostali v teréne v mieste komunity, alebo v domácom prostredí, lebo majú ubytovaných utečencov z Ukrajiny. Dnes je zvlášť na hraniciach potrebných veľa dobrovoľníkov. Treba aspoň na nejaký čas vystriedať tých, ktorí sú tam viac dní a sú unavení. Kvôli tomu sme sa rozhodli pre praktickú pomoc, saleziánky majú byť tam, kde sú chudobní. A väčšej chudoby, než je momentálne medzi ľuďmi z Ukrajiny, na Slovensku niet,“ rozpráva provinciálna vikárka saleziánok, Miroslava Tarajová.

Tri sestry direktorky boli na hraničnom priechode Ubľa a päť vo Vyšnom Nemeckom

Tu niektoré z nich boli priamo na hraniciach, prijímali Ukrajincov a sprevádzali ich na slovenskú stranu. Dobrovoľnícka služba sestier spočívala v nosení a triedení privezených potravín a drogérie. Túto materiálnu pomoc rozdávali konkrétnym rodinám, či ženám a popritom sa s nimi rozprávali, povzbudzovali ich a dávali im nádej. „Mali sme možnosť vidieť realitu života, nielen takú tú zo správ. Zažiť veľmi peknú prácu v tíme dobrovoľníkov nadštandardne dobre zorganizovaných je vždy povzbudivé. Všetci sme tam boli ako jedna rodina, ktorá chce pomôcť. Zvlášť ťažké bolo sledovať mladých dospievajúcich ľudí, v ktorých očiach som videla strach, hnev, nechuť komunikovať, kvôli ich úteku, faktom je že museli všetko opustiť,“ opisuje svoje zážitky sestra Anka Jaňáková.

Saleziánky Lamiya Jalilová, Martina Marková a Elen Caunerová slúžili na hraniciach vo Vyšnom Nemeckom osem dní. Ich dobrovoľníctvo a celkovú atmosféru tam si môžete pozrieť vo vlogu sestry Lamiye.

Dagmara Čepelová, FMA / salezianky.sk
Foto: Marta Peťková, FMA

The post Direktorky komunít sestier saleziánok na Slovensku pomáhali na hraničných priechodoch Ukrajincom (+ video) appeared first on Zasvätený život.

(Zamyslenie zo stránky zasvatenyzivot.sk.)