Redemptorista mi podal ruku

Redemptorista mi podal ruku
4. januára 2022 andreas

Vatikánske vianočné známky patria k najznámejším na svete. Autorom dvoch minuloročných známok bol nečakane poľský umelec bez domova Adam Piekarski. V Ríme žije už šesť rokov a donedávna prespával na ulici. Vtedy sa oňho začal zaujímať P. Leszek (Ruben) Pyś CSsR. „Pred viac ako rokom ma P. Leszek videl kresliť a spýtal sa ma, či by som nemohol urobiť portrét pre ich kaplnku, a tak sa to všetko začalo,“ hovorí Piekarski. S prejavom dôvery ho kňaz, redemptorista, požiadal o obraz, portrét sv. Klementa Mária Hofbauera CSsR.

Keďže Piekarski nemal ani farby, ani štetce, poskytol mu ich P. Ruben. Medzitým si Adam našiel akýsi ateliér v krypte kostola Santa Maria in Monterone, v centre Ríma a vedľa rehoľného domu redemptoristov, kde začal pracovať a nechávať si tam svoje veci. „Stretnutie s pátrom Rubenom – pokračuje Piekarski – bolo prelomové. Bezdomovec, zvyčajne opitý, dostal šancu začať nový život.“

Správa o umelcovi bez domova sa dostala ku kardinálovi Konradovi Krajewskému. Pápežský almužník ponúkol Adamovi Piekarskému miestnosť v podkroví paláca Migliori, kde sa nachádza útulok pre bezdomovcov, ako ateliér. „Bolo to ako darček k narodeninám, pretože moje narodeniny boli len jeden deň pred novým ateliérom,“ povedal umelec.

To však nebol koniec príbehu. Medzitým kardinál Konrad Krajewski upozornil Adama na P. Francesca Mazzitelliho, zástupcu riaditeľa vatikánskej pošty. Ten neváhal a poveril umelca bez domova namaľovaním výjavov Narodenia Pána a Troch kráľov, ktoré sa 9. novembra zmenili na známky v hodnote 1,15 € a 1,10 €.

Vatikánska pošta zdôrazňuje, že „touto malou iniciatívou chcela filatelia (obchod s poštovými známkami) skonkretizovať Vianoce tým, že podporí obnovu týchto našich marginalizovaných bratov.“ „Stále sa mi to zdá neskutočné,“ hovorí Adam, „a stále myslím na túto poctu, ktorej sa mi dostalo. Mne, obyčajnému remeselníkovi.“

Na jednej zo známok sú znázornení Traja mudrci s tvárami bezdomovcov z paláca Migliori, vatikánskeho útulku pre bezdomovcov. Ako povedal Piekarski, tieto tváre veľmi dobre pozná, pretože sám žil dlhé roky na ulici. „Keď som bol na dne svojho života, myslel som si, že čoskoro skončím s týmto úbohým životom. Ale Boh mal so mnou iné plány a poslal mi P. Leszka, ktorý mi podal pomocnú ruku,“ povedal.

Zdroj: cssr.news (na základe viacerých článkov z internetu)

Pripravil: mediálny tím redemptoristov / redemptoristi.sk

The post Redemptorista mi podal ruku appeared first on Zasvätený život.

(Zamyslenie zo stránky zasvatenyzivot.sk.)