Katolícke rehoľné sestry zostávajú v Kábule: neopustíme núdznych

Katolícke rehoľné sestry zostávajú v Kábule: neopustíme núdznych
11. augusta 2021 andreas

Keď z Afganistanu odchádzajú predstavitelia Západu, prišla do Kábulu ďalšia katolícka rehoľná sestra. Bude pracovať v jedinom stredisku pre postihnuté deti v krajine. „Násilia a chudoby pribúda, sme tu veľmi potrební,“ tvrdia rehoľné sestry pôsobiace v Kábule.

Asociácia „Pre deti Kábulu“ bola založená v roku 2004 a bola reakciou na výzvu Jána Pavla II. na pomoc najmenším Afgáncom. Do pomoci sa zapojilo štrnásť rôznych reholí. „Po stiahnutí západných vojsk je návrat k vláde Talibanu stále pravdepodobnejší a máme obavy z budúcnosti, ale svojho záväzku sa nevzdáme,“ hovorí indická rehoľníčka, ktorá v súčasnosti vedie centrum v Kábule. Sestra Teresia Crasta poukazuje na to, že „násilie v tejto krajine je každodennou realitou“ a „krv tečie ulicami ako voda“.

Každý deň pomoc centra využije 50 zdravotne postihnutých detí vo veku od 6 do 12 rokov. Väčšina z nich pochádza z najchudobnejších rodín, ktoré im nedokážu zabezpečiť ani jedlo, nehovoriac o rehabilitácii a prístupe k vzdelaniu. Okrem troch rehoľných sestier celý personál tvoria Afgánci. „Pandémia spôsobila, že naše centrum bolo na chvíľu zatvorené, ale potom sme rodinám detí poskytli potravinovú pomoc,“ hovoria sestry z Kábulu. Aj keď je situácia v Afganistane veľmi neistá, v novom školskom roku mienia prijať do centra ďalšie deti, pretože potreby sú obrovské a nikto v tejto krajine zdravotne postihnutým nepomáha.

Sestry zdôrazňujú, že hlásajú evanjelium bez použitia slov. „Mimo nášho domu sa nemôžeme priznať ku Kristovi, ale každý vie, že sme kresťania a vážime si, čo robíme pre núdznych,“ hovorí sestra Shahnaz Bhatti z Pakistanu. Sestry zdôrazňujú, že svoju budúcnosť zverujú Bohu a nehodlajú opustiť deti v núdzi.

TK KBS, RV pl; rp
Foto: Františka Čačková, OSF

The post Katolícke rehoľné sestry zostávajú v Kábule: neopustíme núdznych appeared first on Zasvätený život.

(Zamyslenie zo stránky zasvatenyzivot.sk.)