Svadby v Zimbabwe

Svadby v Zimbabwe
16. januára 2021 andreas

„Zdravím. Ako vám môžem pomôcť?“
„Páter, túto sobotu chceme mať sobáš.“
„To je veľmi milé, ale ja vás vidím prvýkrát v živote. Z ktorej ste farnosti?“
„No, zvykli sme chodievať sem, ale posledných desať rokov pracujeme v zahraničí a nemáme čas na kostol. A teraz sme prišli pozrieť rodičov, tak sme si povedali, že sa vezmeme…“

Kým sa zvyšok sveta pripravuje na oslavu Vianoc, Zimbabwe sa pripravuje na vlnu sobášov. Mladí ľudia prichádzajú na sviatky domov zo zahraničia navštíviť svojich príbuzných a pri tejto príležitosti chcú stihnúť odbaviť si aj svoju svadbu. Poväčšine už majú jedno či dve deti a žijú spolu nejaký ten rok. Celá tradičná ceremónia pytačiek je tak zložitá a drahá, že len málokto sa rozhodne ju podstúpiť tak, ako treba. Chlapci už od puberty kujú plány, ako ju obísť. Nečudo, keď cena nevesty je v hodnote troch až pätnástich kráv a k tomu treba prirátať všetky ďalšie poplatky za každý krok ceremónie a ešte aj výdavky na samotnú svadbu.

„Páter, keď si naozaj budem chcieť vziať nejaké dievča, najprv musíme mať spolu dieťa. Potom už mi ju jej rodičia donesú aj sami domov a budú súhlasiť s postupným splácaním jej ceny. Predsa nebudú chcieť živiť cudzie decko,“ vysvetľuje mi mladý šuhaj svoju stratégiu, jednu z najrozšírenejších.

Našťastie, v našej farnosti možno nájsť sem-tam aj takú rodinu, ktorá uprednostňuje dobré vzťahy pred dobrým obchodom a nechystá sa svoju dcéru predávať. No mnoho mladých dievčat je ešte stále hrdých na to, akú vysokú cenu za ne budú ich rodičia pýtať. Pritom mnoho chlapcov už má naplánované, ako sa plateniu tej ceny vyhnúť. A túžba po parádnom obrade, bielych šatách a plných stoloch nakoniec zvíťazí – a to väčšinou koncom decembra, v čase Vianoc.

Text: Kamil Kočan, SVD
Foto: Pixabay / Pascal Laurent

Článok uverejnený s láskavým dovolením redakcie časopisu Hlasy z domova a misií.

The post Svadby v Zimbabwe appeared first on Zasvätený život.

(Zamyslenie zo stránky zasvatenyzivot.sk.)