Nová výstava pripomenie 70. výročie pokusu o likvidáciu kláštorov v ČR

Nová výstava pripomenie 70. výročie pokusu o likvidáciu kláštorov v ČR
10. augusta 2020 andreas

Kanonia premonštrátov v Želive a Ústav pre štúdium totalitných režimov (ÚSTR) pozývajú na výstavu „Nebo bolo plné hviezd“. Venovaná je centralizačným a internačným kláštorom v Čechách. Výstava potrvá od 9. augusta do 31. októbra 2020. Svätú omšu pri slávnostnom otvorení 9. augusta o 10:30 v Želive bude slúžiť pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka OP. V rámci vernisáže bude predstavená aj kniha Katolícka cirkev v Československu / Kardinál Jozef Beran a jeho doba, ktorú vydáva ÚSTR spolu s Katolíckym týždenníkom. V distribúcii bude v Karmelitánskom vydavateľstve (alebo v e-shope ikarmel.cz).

Presne pred 70 rokmi počas leta vrcholila komunistická likvidácia kláštorného života. Už v apríli v roku 1950 vtrhli do českých mužských kláštorov ozbrojené oddiely Zboru národnej bezpečnosti s cieľom rehoľné domy vyčistiť a rehoľníkov previezť do určených centralizačných a internačných kláštorov. Od polovice júla 1950 potom komunistická moc zasahovala aj proti ženským kláštorom.

Ústav pre štúdium totalitných režimov uvádza novú výstavu Nebo bolo plné hviezd, ktorá pripomína 70. výročie Akcie K a Akcie R – komunistického pokusu zastaviť život rehoľných spoločenstiev na území ČR. Návštevníci prostredníctvom fotografií nazrú na miesta, kde boli rádoví bratia a sestry internovaní. Jednotlivé panely približujú charakteristické udalosti rehoľného života v 50. rokoch, od zamestnávania bratov a sestier pri „budovaní socializmu“ až po vynaliezavé spôsoby, ktorými si v neslobodnom prostrední udržiavali duchovný život.

„Centralizačné a internačné kláštory sa v mnohom podobali na väzenie. Len s tým rozdielom, že na pobyt v nich neboli rehoľníci a rehoľníčky odsúdení súdom. Za priestupky boli postihovaní pobytom na samotke, znížením dávok potravín, zákazom korešpondencie – už tak obmedzenej a prísne cenzurovanej – a prípadne i fyzickými trestami. Lekárska starostlivosť bola veľmi zanedbávaná, čo malo v niektorých prípadoch trvalé následky,“ približuje perzekúciu rehoľníkov a rehoľníčok autorka výstavy Stanislava Vodičková z ÚSTR.

„Plánovali sme výstavu uviesť v polovici apríla, presne 70 rokov od začiatku Akcie K proti mužským kláštorom. Kvôli koronavírusovej pandémii sme však boli nútení vernisáž odložiť,“ dodáva.

Zdroj: TK KBS / cirkev.cz

The post Nová výstava pripomenie 70. výročie pokusu o likvidáciu kláštorov v ČR appeared first on Zasvätený život.

(Zamyslenie zo stránky zasvatenyzivot.sk.)